پورت چیست ؟
یكی از مشكلات عمده بیمارانی كه نیاز به شیمی درمانی و تزریقهای مكرر دارند سوراخ نمودن رگهای مختلف و به تدریج نازك شدن آنها و نهایتا مسدود شدن رگها می باشد. این امر علاوه بر درد و ناراحتی برای بیمار موجب تخریب رگهای محیطی و مشكلات جدیدی برای این بیماران می شود .
چه راه حل مناسبی برای شیمی درمانی وجود دارد؟
استفاده از پورت كه در زیر پوست بیمار قرار می گیرید می تواند از بروز این مشكلات جلوگیری نماید و در كشورهای پیشرفته جهت انجام شیمی درمانی از ابتدا پورت گذاری انجام می شود . كاشت این محفظه در زیر پوست كه به رگ مركزی بدن متصل می گردد از روی پوست مشاهده نمی شود و موجب حفظ رگ های محیطی بیمار می گردد .
كاربرد پورت چیست؟
از طریق پورت می توان تزریقهای شیمی درمانی ، تزریق خون ، آنتی بیوتیك و سرم را بدون نیاز به سوراخ كردن رگ انجام داد. همچنین می توان در صورت نیاز برای گرفتن نمونه خون آزمایشات نیز از آن استفاده کرد.
مدت زمان استفاده از پورت چقدر می باشد ؟
پورت را می توان برای هفته ها، ماهها و در صورت نیاز تا سالها حفظ کرد .
آیا برای گذاشتن پورت نیاز به بیهوشی می باشد؟
خیر ، این كار با بی حسی موضعی براحتی انجام پذیر است.
آیا بعد از پورت گذاری نیاز به بستری می باشد ؟
خیر ، این کار بصورت سرپایی انجام می شود و یک ساعت بعد از پرت گذاری میتوانید به فعالیتهای روزمره خود باز گردید .
پورت گذاری به چه صورت انجام می شود ؟
پس از بی حسی موضعی با هدایت سونوگرافی داپلر ، کاتتر در داخل رگ مركزی قرار داده می شود. سپس براساس اندازه پورت برشی برروی پوست ایجاد می شود كه معمولا در ناحیه قفسه سینه می باشد و محفظه پورت زیر پوست كاشته شده و پوست توسط نخ قابل جذب به روش پلاستیك دوخته می شود .
چگونه از پورت استفاده می شود؟
در صورت نیاز بلافاصله بعد از پورت گذاری می توان از آن استفاده نمود. هنگامیكه جهت تزریق داروی شیمی درمانی یا گرفتن نمونه خون از پورت استفاده شود پوست روی محل پورت استریل گردیده و سپس سورن مخصوص از طریق پوست وارد محفظه می گردد . این عمل دردناك نمی باشد .
چه مراقبتهایی بعد از پورت گذاری لازم است؟
در هفته اول ممكن است درد خفیف و كبودی را در محل شكاف تجربه كنید. جهت رفع این درد مصرف مسكن ساده مانند استامینوفن به شما كمك خواهد كرد. بعد از پورت گذاری به مدت 5 روز آنتی بیوتیك خوراكی به شما داده می شود كه برای پیشگیری از عفونت می باشد. در صورت باقی ماندن قرمزی و تورم اطراف محل پورت حتمابعد از یك هفته به كلینیك مراجعه نمایید.
بعد از تزریق پورت مقدارب داروی ضد انعقادخون (هپارین) بداخل پورت تزریق می گردد تا از لخته شدن خون داخل پورت جلوگیری شود. اگر بطور منظم از پورت استفاده نشود لازم است ماهیانه داخل پورت شستشو داده شود .
مشكلات احتمالی
عفونت ممكن است در داخل لوله یا اطراف پورت ایجاد شود . شما در موارد زیر باید فوراٌ با پزشك خود تماس بگیرید:
– دیدن ناحیه قرمز متورم یا دردناك اطراف پورت
– علائمی مانند تب، تنگی نفس، لرز و سرگیجه
در این موارد به شما آنتی بیوتیك داده خواهد شد.
در صورت لخته شدن خون در داخل پورت و یا عفونت شدید ممکن است نیاز به خروج پورت باشد .
علائم لخته شدن خون در داخل پورت ريال تورم گردن و قرمزی پوست می باشد .
آیا وجود پورت در تصویربرداری اختلال ایجاد می كند؟
خیر ، شما با وجود پورت می توانید سی تی اسكن و یا ام آر آی را براحتی انجام دهید .