بخش رادیوتراپی
Radiotheraphy
رادیوتراپی بکارگیری پرتوهای یونیزان (ایکس، گاما، الکترون و…) با هدف از بین بردن سلولهای بدخیم و جلوگيري از انتشار آنها و در برخي موارد براي درمان توده های خوش خیم، با کمترین آسیب رسانی به بافتهای سالم اطراف تومور می باشد. این روش درمانی ممکن است برای درمان بیماری شما به تنهایی و به عنوان درمان اصلي يا جهت تكميل ساير روشهاي درماني قبل از عمل جراحی (برای کاهش حجم تومور)، بعد از جراحی (برای پاکسازی ناحیه و حاشیه جراحی و یا از بین بردن بقایای تومور) بکار رود. علاوه بر این پرتودرمانی می تواند همزمان، قبل و یا بعد از شیمی درمانی نیز بعنوان درمان اصلي يا مكمل برای شما توصیه گردد.
رادیوتراپی می تواند به صورت خارجی (وقتی دستگاهی خارج از بدن، پرتو را به سلول های سرطانی می تاباند) یا داخلی (وقتی منبع پرتو داخل بدن یا در مجاورت سلول های سرطانی قرار می گیرد) باشد. گاهی بعضی از بیماران هر دو نوع پرتودرمانی را دریافت می کنند.
پزشک متخصص رادیوتراپی انکولوژی پس از معاینات بالینی و بررسی شرح حال و نتایج بررسی های تشخیصی لازم، برای شما پرتو درمانی را در صورت صلاحدید تجویز می نماید. تشخیص لزوم پرتو درمانی، زمان، نحوه و میزان پرتودهی در تخصص پزشک متخصص رادیوتراپی انکولوژی می باشد.
بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان به رادیوتراپی نیاز پیدا خواهند کرد. در واقع، بیش از نصفی از افراد مبتلا به سرطان تحت درمان رادیوتراپی قرار می گیرند. گاهی رادیوتراپی تنها روش درمانی است که بیماران به آن نیاز دارند.
وقتی پرتو در دوزهای بالا داده می شود، رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند یا آن ها را از بین می برد. رادیوتراپی به منظور یکی از اهداف زیر انجام می شود:
پرتو به محض تابش سلول های سرطانی را از بین نمی برد. سلول ها بعد از گذشتن چند روز تا چند هفته از درمان شروع به مردن می کنند. بعداز آن سیر مردن سلول های سرطانی چند هفته تا چند ماه بعد از اتمام رادیوتراپی هم چنان ادامه دارد.
پرتو نه تنها سلول های سرطانی را از بین می برد یا رشد آنها را کند می کند بلکه بر سلول های سالم هم تأثیر می گذارد. تقریباً سلول های سالم بعد از اتمام درمان بازسازی می شوند. ولی گاهی افراد دچار عوارضی می شود که حاد است یا با گذر زمان بهبود نمی یابد. پزشکان سعی می کنند سلول های سالم را در حین درمان با روش های زیر حفظ کنند :
در برخی از مناطق درمانی لازم است جهت بی حرکت سازی بیمار در حین پرتودرمانی و دقت و صحت اجرای پرتودرمانی، قالب ها یا وسایلی ساخته شود که وضعیت بیمار را در طول جلسات پرتودرمانی ثابت و قابل تکرار نماید. در حین ساخت این قالب ها ضمن همکاری و به کار گیری توصیه های حین ساخت، سعی کنید راحت، صاف، بدون حرکت و شل بخوابید.